Založ si blog

Mayday, hľadá sa politická kultúra

Slovenská politická scéna, ktorú nebaví počúvať nadávky, osočovanie a osobné útoky kričí mayday.

Ľuboš Blaha, SMER-SD

Ťažko sa opisuje, čo sa aktuálne v slovenskej politike deje a pekné slová sa pri opise používať nedajú. Učitelia alebo učiteľky materskej školy by našim politikom a političkám určite radi/y vysvetlili pravidlá slušného správania. Napríklad, že nie je vhodné ukazovať druhým ľuďom prostredník, že ženy sa neoznačujú za xantipy, kolegovia a kolegyne za debilov, primitívov a vrahov prípadne vrahyne

Slovo slušnosť si pobalilo kufre, nasadlo na jednosmerný let a z parlamentu odletelo. 

Mnohokrát sa môžem mýliť, je to ľudské. Mýlim sa však, ak poviem, že na verejnosti by sme sa mali správať podľa určitých pravidiel slušného správania? S rešpektom a porozumením? Empaticky a morálne? Mám to šťastie, že sa pohybujem v okruhu ľudí, ktorí tieto vlastnosti stále zo svojho vnútra nevytesnili. A potom je tu druhá realita. Ľudia, platení z daní a odvodov svojich voličov a voličiek, pre ktorých je slovo slušnosť archaizmom a zbytočnosťou.

Pri pohľade na náš parlament sme sa vrátili do stredoškolských lavíc. Je tam množstvo ukričaných deciek. Nevyspelých, drzých a mnohokrát za čiarou sa správajúcich ľudí neuvedomujúcich si svoje postavenie a zodpovednosť, bez štipky sebareflexie. 

Mnohí a mnohé z vás mi budú oponovať a brániť konkrétne koalíciu jej protikorupčným nádychom a tým, že porazili Fica. Dáva im to  snáď možnosť správať sa menej slušne? Ja tieto dymené okuliare na očiach nemám. Kroky vlády nepovažujem už dlhšie za protikorupčné a poraziť Fica nestačilo. 

Možno som náročný. A možno len aktuálne ľudské kapacity našich zástupcov a zástupkýň sú pod akýmkoľvek pomyselným “bodom mrazu”, ktorý som ochotný akceptovať. 

Slovenský parlament

Existujú totiž medze, v ktorých sa musíme naučiť chodiť. Už tento text je písaný expresívne, no nepresahuje  hranice, neuráža a hlavne, mňa si nikto z čitateľov a čitateliek nevolil a je jeho/jej osobným rozhodnutím si tento text prečítať. V prípade osôb v parlamente to tak nie je. Sú to ľudia, ktorí majú v rukách aj naše ďalšie kroky a preto počúvanie ich vyjadrení a rozhodnutí je pre nás mnohokrát povinnosťou a žiaľ, mnohokrát aj nepríjemnosťou.

Mne sa nezapáčil ten model “obyčajných ľudí”

Ľudí, ktorí ľudskou rečou komunikujú, fotia si mačky, nadávajú a ponižujú. Po prvé v deň keď zasadli do poslaneckých lavíc prestali byť obyčajnými ľuďmi, pretože prebrali zodpovednosť za životy nás všetkých. Po druhé, takto sa obyčajní ľudia nevyjadrujú. Považujem sa za obyčajného človeka a skrz to chápem slovo slušnosť v jeho správnych rozhraniach.

“Rozzúrená doga, ohrdnutá nevesta, kofa na trhu, hašterivá ženská, rozzúrená xantipa, paranoidná a sebastredná panička, ktorá šteká, pľuje, vrieska a hučí, dostala špinavé prachy, slúži americkej ambasáde a má ostať radšej pri nechtíkoch, frizúrach a garderóbach”

“Ste špivané protislovenské prostitútky.”

“Cigániková klame, veď to má trochu aj v mene.”

Róbert Fico, SMER-SD, Igor Matovič, OĽaNO

Únava

Sme unavení a unavené z vyjadrení tohto typu, ktoré sa objavujú na predných stranách médií každodenne a v čoraz vyššej frekvencii.  Sme unavení a unavené – tak ľudsky, a z toho mnohokrát môže plynúť zníženie štandardov, ktoré akceptujeme. 

Tento text je však apelovaním na vás, neznižujme štandardy, pokiaľ sa jedná o slušnosť a už vôbec nie, pokiaľ sa jedná o tú v politike. Dajme svoje egá stranou a mohli by sme mať skutočne slušný rozhovor.

Zmizli z komunikácie ženy?

22.07.2021

2040 ku 150 Tento pomer čísel ma donútil zamyslieť sa nad tým, kde sme ako spoločnosť a aj ako jednotlivci spravili chybu. Pomer čoho vyjadrujú tieto cifry? Je to pomer medzi dvoma slovami, ktoré majú toho tak veľa spoločné a v jednej veci sú rozdielne – v použitom rode. Na pracovnom portáli www.profesia.sk som do vyhľadávania napísal dve slová a to manažér a [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3931x
Priemerná čítanosť článkov: 1966x

Autor blogu

Kategórie